Làm quen với mô hình kinh doanh ít vốn Dropshipping

Người ta  có câu “Phi Thương Bất Phú” tức muốn làm giàu thì phải lao vào kinh doanh, đừng nghĩ rằng ai kinh doanh cũng giàu mà cần phải có kiến thức và tư duy trong kinh doanh.Thế kinh doanh có rủi ro không?

Cũng có rất nhiều người vì ham hố làm giàu mà đâm đầu vào kinh doanh không tính toán được hiệu quả kinh doanh cũng đành bỏ dở giữa đường và cuối cùng lại ôm một cục nợ gồng lưng đi trả, rất buồn.

Vốn nhiều rủi ro cao là thực trạng của việc kinh doanh truyền thống.

Hôm nay Bách hoá Giá sỉ (B&G) sẽ chia sẻ cho các bạn kênh đầu tư tương đối đơn giản, cần ít vốn, rủi ro thấp. Đó là mô hình kinh doanh Dropship.

Mô hình Dropship là gì?

Dropshipping được hiểu là mà bạn là người trung gian để phân phối (bán) cho khách hàng thông qua một kênh thương mại điện tử nào đó và hàng được lấytrực tiếp từ nhà cung cấp mà không lưu trữ ở kho của bạn.

Như vậy đối với mô hình này thì bạn hầu như không cần vốn và rủi ro ít, thậm chí bạn bán hàng mà không biết hình thù thực tế của mặt hàng mình bán hình dạng như thế nào, tất cả đã có nhà cung cấp lo hết cho chúng ta.

mo-hinh-dropship
Mô hình kinh doanh ít vốn Dropshipping

Để có cách nhìn đa chiều về mô hình kinh doanh dropship này, chúng ta đi so sánh một chút về sự khác biệt mô hình dropshipping với các mô hình truyền thống khác nhé!

Sự khác biệt giữa Dropshipping với mô hình bán lẻ khác

Bạn đang thiếu vốn kinh doanh và muốn hạ cánh an toàn thì hãy thử làm kinh doanh theo mô hình dropship xem sao, nếu có chiến lược thì nhất định sẽ có kết quả, mô hình dropship cũng có rất nhiều người thành công và kiếm được thu nhập vài ba chục triệu/ tháng là bình thường. 

Có lẽ sự khách nhau lớn nhất của môi hình dropship so với truyền thống là ít vốn, không cần kho bãi và ít rủi ro.

Điểm mạnh và điểm yếu của Dropship

Điểm mạnh

– Không cần nhiều vốn:

Có lẽ lợi thế nhất của Dropshipping là bạn có thể bắt đầu kinh doanh trực tuyến mà không cần phải đầu tư một số tiền lớn cho hàng lưu kho. Nếu kinh doanh theo hình thức truyền thống, bạn sẽ phải mất một khoản đầu tư không hề nhỏ cho hàng lưu kho.
Với mô hình dropshipping, bạn sẽ không phải mua bất kỳ sản phẩm nào trừ khi bạn đã bán được hàng và khách hàng đã thanh toán. Nếu không cần khoản chi phí đầu tư cho hàng lưu kho, bạn có thể bắt đầu một doanh nghiệp dropshipping thành công với rất ít vốn.

– Dễ dàng để bắt đầu:

Khởi động một doanh nghiệp bán hàng trực tuyến thường dễ dàng hơn so với mở cửa hàng tại quầy. Việc tìm một cửa hàng có địa điểm kinh doanh tốt không phải là chuyện đơn giản, ngay chỉ chi phí thuê mặt bằng đã ngốn tháng 10-15 triệu, vốn ban đầu trang trí đốt cả trăm triệu là chuyện bình thường, rồi chưa tính đến chuyện hàng hoá lưu thông, quay vòng vốn..

Còn với mô hình dropship thì đơn giản hơn nhiều vì bạn không phải lãng phí thời gian để làm những việc sau: (À, các bạn nào kinh doanh thì thời gian là phải tiết kiệm, đừng bao giờ để lãng phí).

 1. Không phải vù đầu vào quản lý hoặc trả một đống tiền nuôi kho hàng.
 2.  Không lo vấn để đóng gói và vận chuyển các đơn hàng.
 3. Không cần phải theo dõi đơn hàng tồn kho và thống kê sổ sách.
 4. Việc xử lý tờ khai và các lô hàng đã có nhà cung cấp lo.

– Chi phí thấp

Vì bạn không phải đối phó với việc mua hàng lưu kho và quản lý kho hàng, chi phí quản lý của bạn sẽ khá thấp. Trong thực tế, nhiều doanh nghiệp dropshipping thành công đang đặt văn phòng ngay tại nhà chỉ với một chiếc máy tính xách tay và tiêu ít hơn 100$ mỗi tháng. Khi bạn phát triển, chi phí này có thể tăng nhưng vẫn ít hơn các doanh nghiệp kinh doanh truyền thống.

– Địa điểm linh hoạt:

 Một doanh nghiệp Dropshipping có thể di chuyển đến bất kỳ đâu với một thiết bị kết nối Internet. Miễn là bạn có thể giao tiếp với nhà cung cấp và khách hàng một cách dễ dàng, bạn có thể khởi động và quản lý doanh nghiệp của mình.

– Lựa chọn loại sản phẩm:

Bởi vì chúng ta không phải bỏ tiền ra mua các mặt hàng mà chúng ta bán, bạn có thể cung cấp một loạt sản phẩm cho khách hàng tiềm năng của mình. Nếu nhà cung cấp lưu trữ một danh mục hàng hóa, bạn có thể liệt kê tất cả lên website của mình một cách miễn phí.

– Dễ mở rộng quy mô:

Với một doanh nghiệp bán hàng truyền thống, nếu muốn có được thêm 3 lần doanh số bán hàng có nghĩa là bạn sẽ phải bỏ thời gian và công sức gấp 3 lần bình thường.

Bằng cách tận dụng các nhà cung cấp dropshipping, hếu hết công việc về xử lý đơn hàng bổ sung sẽ được giải quyết bởi các đơn vị cung cấp này, điều này cho phép bạn mở rộng quy mô bán hàng mà công sức bỏ ra ít hơn cho việc gia tăng doanh số này.

Tăng trưởng doanh thu sẽ luôn mang theo nhiều việc hơn – đặc biệt là liên quan đến dịch vụ khách hàng – nhưng doanh nghiệp áp dụng mô hình dropshipping chỉ mang tính tương đối hơn so với doanh nghiệp kinh doanh trực tuyến truyền thống.
Tất cả những lợi ích trên làm cho dropshipping trở thành một mô hình kinh doanh hấp dẫn cho những ai đam mê kinh doanh. Thật không may, dropshipping không phải là con đường trải hoa hồng, tất cả sự tiện lợi và linh hoạt này đều có cái giá của nó, muốn làm được thành công bạn phải giành thời gian và cả tâm huyết vào nó..

Điểm yếu: 

– Lợi nhuận thấp: 

Lợi nhuận thấp là nhược điểm lớn nhất đối với môi trường kinh doanh dropshipping có sức cạnh tranh cao. Bởi vì nó rất dễ để bắt đầu và các chi phí đầu tư và vận hành rất ít, nhiều thương nhân sẽ thiết lập một cửa hàng và bán các mặt hàng giá hời với nổ lực tăng doanh thu bán hàng. Họ đã đầu tư rất ít để bắt đầu kinh doanh để họ có đủ khả năng hoạt động với doanh thu thấp.

Đúng vậy, người bán hàng thường có các website chất lượng thấp và nghèo nàn để phục vụ khách hàng, nhưng điều đó không làm cho khách hàng dừng việc so sánh giá sản phẩm mà bạn bán. Sự cạnh tranh khốc liệt này sẽ nhanh chóng tiêu diệt các lợi nhuận phù hợp. May mắn, bạn có nhiều cách để giảm thiểu vấn đề này bằng cách chọn những hình thức phù hợp cho mô hình dropshipping.

– Các vấn đề tồn kho:

Bạn tích trữ tất cả hàng hóa của mình, rất đơn giản để theo dõi các mặt hàng còn hay đã xuất kho, nhưng khi bạn có nguồn cung ứng từ nhiều kho khác nhau, cũng là đặt hàng từ nhiều nhà cung cấp khác, sẽ khó mà theo dõi được hàng hóa của mình đang ở đâu. Trong khi đó, có một vài cách bạn có thể đồng bộ tốt hơn hàng tồn kho của mình với các nhà cung cấp, các giải pháp này không phải lúc nào cũng có thể thực hiện được và không phải nhà cung cấp nào cũng hỗ trợ công nghệ cho bạn.

– Vận chuyển phức tạp: 

Nếu bạn làm việc với nhiều nhà cung cấp các sản phẩm trên website của bạn sẽ được lấy ở những nhà cung cấp khác nhau – điều này làm cho công tác vận chuyển của bạn thêm phức tạp hơn.
Nếu một khách hàng đặt một đơn hàng với 3 sản phẩm ở các nhà cung cấp khác nhau, bạn sẽ phải chịu 3 chi phí vận chuyển cho từng sản phẩm gửi cho khách hàng, nhưng có lẽ bạn sẽ khó có thể yêu cầu khách hàng trả phí vận chuyển cho 3 sản phẩm này vì khách hàng thường coi việc bạn chịu phí vận chuyển là điều đương nhiên. Và ngay cả khi bạn muốn thu phí vận chuyển trên mỗi sản phẩm, việc tự động hóa những tính toán này cũng là điều khó khăn.

– Lỗi từ nhà cung cấp: 

Đã bao giờ bạn đổ lỗi cho một điều gì đó không phải do sai lầm của bạn, nhưng bạn vẫn phải nhận trách nhiệm cho những sai lầm ấy chưa?
Ngay cả những nhà cung cấp dropshipping tốt nhất vẫn phạm sai lầm khi hoàn thành một đơn đặt hàng – những sai lầm mà họ sẽ phải chịu trách nhiệm và xin lỗi.

Nhà cung cấp tầm thường và chất lượng kém sẽ gây ra sự thất vọng vô tận khi làm mất hàng, làm hỏng hàng và đóng gói kém chất lượng, điều này sẽ gây tổn hại cho doanh nghiệp của bạn, nên phải chăm sóc khách hàng chu đáo trước khi muốn họ bỏ tiền vào túi bạn.

Vậy mô hình này có đáng để thực hiện?

Theo mình nghĩ nếu đam mê kinh doanh thì hãy nên thử làm thật với nó một lần cho biết, nó đang rất mới và khá an toàn, không mất vốn nhiều, và có nhiều kênh để chúng ta tham gia như shopee, ebay, Amazon, shopify, lazada… Tại sao không?

Như vậy, Dropshipping có phải là mô hình hoàn hảo không?

Cuộc sống không có gì là hoàn hảo cả, kinh doanh cũng không ngoài lệ, khó khăn là chuyện nhỏ, có thể giải quyết được nên hãy thử tham gia mô hình này bạn sẽ học hỏi được nhiều kỹ năng trên đó.

Vạn sự khởi đầu nan nhưng đừng bao giờ nản, trong mỗi chúng ta luôn có một sức mạnh mãnh liệt bạn hãy luôn giữ lửa trong con người của mình thì khó khăn trong kinh doanh hay trong cuộc sống thì sớm muộn cũng vượt qua.

Tuy bài viết này hơi dài dòng nhưng mình chỉ muốn khuyên bạn rằng đây là mô hình kinh doanh gần như miễn phí nên chúng ta cũng không nên kỳ vọng quá nhiều vào lợi ích của nó mà phải nuôi nó thì nó mới lớn được, hãy nuôi ước mơ với dropship và chăm sóc nó chu đáo nhé!

Chúc bạn một ngày vui vẻ!

470 thoughts on “Làm quen với mô hình kinh doanh ít vốn Dropshipping

 1. Pingback: Mô hình Dropshipping có thực sự dễ dàng với bất kỳ ai - Bách hoá giá sỉ

 2. Pingback: Hướng dẫn cách làm dropshipping với shopee - BÁCH HOÁ GIÁ SỈ

 3. Pingback: Hướng dẫn bán hàng Dropshipping trên Shopee đơn giản

 4. Pingback: Hướng dẫn cách tìm sản phẩm ngách để kinh doanh hiệu quả

 5. Emily says:

  Hi, i think that i saw you visited my website thus i
  came to “return the favor”.I am trying to find things to
  improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 6. Thaddeus says:

  Appreciating the time and effort you put into your site and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including
  your RSS feeds to my Google account.

 7. layarkaca21 lk21 indoxxi says:

  First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind
  prior to writing. I have had difficulty clearing my mind
  in getting my ideas out there. I do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions
  or hints? Cheers!

 8. Savage Grow + says:

  Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous
  people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my web-site: Savage Grow +

 9. film semi layarkaca21 says:

  We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You have performed a formidable process and our entire group will probably
  be grateful to you.

 10. Georgetta says:

  Hi! I’ve been following your site for a long time now and finally got the courage
  to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx!
  Just wanted to say keep up the fantastic work!

 11. Oliver says:

  Wonderful blog you have here but I was curious about if you
  knew of any forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Thanks a
  lot!

 12. LayarKaca21 says:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful info specially the last part
  🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for
  a very long time. Thank you and best of
  luck.

 13. trouver un bon sac à main says:

  I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you
  develop this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my
  own site and would like to find out where you got this from or
  exactly what the theme is called. Appreciate it!

 14. Adell says:

  I’m really inspired with your writing skills and also with the format in your weblog.
  Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to
  see a nice weblog like this one today..

 15. Sven says:

  I am not sure where you are getting your info,
  but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for
  this information for my mission.

 16. Trudy says:

  Heya i am for the primary time here. I found this
  board and I to find It truly helpful & it helped me out much.

  I’m hoping to present something back and aid others such as you aided
  me.

 17. Margart says:

  I’ll right away snatch your rss feed as I can not to find
  your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me understand in order that I could subscribe.
  Thanks.

 18. Maroquinerie-de-luxe says:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work
  on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 19. Allie says:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but definitely you are going to
  a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 20. Aktiv Keto Pills says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a
  blog like yours would cost a pretty penny? I’m not
  very web savvy so I’m not 100% positive.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thank you

  my web page :: Aktiv Keto Pills

 21. Organic Scientific CBD says:

  Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there
  that I’m totally confused .. Any ideas? Bless you!

  My homepage – Organic Scientific CBD

 22. Glory says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video
  to make your point. You clearly know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos
  to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 23. HocWatch Price says:

  A person necessarily help to make seriously articles I might state.
  That is the first time I frequented your web page and up to
  now? I amazed with the analysis you made to make this actual submit extraordinary.
  Great process!

  Also visit my homepage :: HocWatch Price

 24. layarkaca21 lk21 says:

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up.
  Do you have any methods to stop hackers?

 25. layarkaca21 lk21 indoxxi says:

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house .

  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this info So i am glad to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I found out
  exactly what I needed. I most undoubtedly will make certain to don?t omit this web site and give
  it a look on a constant basis.

 26. sabung ayam sv388 says:

  Hey just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show
  the same outcome.

  my webpage – sabung ayam sv388

 27. pokerpulsa188.xyz says:

  I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy that I found this during my search for something regarding this.

  Also visit my web site – pokerpulsa188.xyz

 28. cheap flights says:

  My partner and I stumbled over here from a different website and thought I might
  check things out. I like what I see so now i am following
  you. Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 29. cheap flights says:

  Unquestionably imagine that that you said. Your favourite reason appeared
  to be at the internet the easiest thing to remember of.

  I say to you, I certainly get irked at the same time as people consider concerns that they plainly don’t understand about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also defined
  out the entire thing with no need side effect , other folks can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 30. cheap flights says:

  Hmm is anyone else having problems with the images on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem on my
  end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 31. http://tinyurl.com/ says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
  make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 32. tinyurl.com says:

  First off I would like to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask
  if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out.
  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply
  just trying to figure out how to begin. Any
  recommendations or tips? Thanks!

 33. Life Experience Degree says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 34. tinyurl.com says:

  Heya! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I am completely new to writing a blog however I do write in my journal daily.

  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and views
  online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers.

  Thankyou!

 35. Everett says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this
  for quote som timje and was hoping maybe you would have some experienche
  with something lioe this. Please let me know if you
  run into anything. I truly enjoy reading your bloog and
  I look forward to your neew updates.
  https://clients1.google.tm/url?q=https://kratomwwwtea.com
  Everett
  Krista https://clients1.google.sm/url?q=https://bestwwwkratom.com

 36. joker slot online says:

  Awesome website you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of joker slot online community where I can get responses from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Thanks!

 37. gamefly says:

  I believe that is among the such a lot vital information for me.
  And i am satisfied reading your article. However wanna remark on few
  basic things, The web site taste is great, the articles is really excellent :
  D. Just right task, cheers ps4 games 185413490784 ps4 games

 38. tinyurl.com says:

  naturally like your web-site but you need to
  test the spelling on quite a few of your posts. Several
  of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the truth
  nevertheless I’ll surely come back again.

 39. tinyurl.com says:

  We are a group of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and
  our whole community will be grateful to you.

 40. 카지노사이트 says:

  could you please explain to me how to add a photo to my comments?!?!
  Thank you for sharing this! I did not even consider that posting comments on other blogs would help me get noticed. BRILLIANT! I will be sure to share this when anyone asks me for tips on starting a blog!
  카지노사이트

 41. 카지노사이트 says:

  Thanks! I’d love to write more content like this here at Smart Blogger if Jon, Glen, Marsha, and company will have me.
  hank you for the article. Very informative information.Could you write more of this content? with illustrations and explanations – about how to write articles, how to blog, etcThank you in advance!!!
  카지노사이트

 42. asmr an says:

  I am not sure where you’re getting your information, but great topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 43. 더킹카지노 says:

  hi!,I love your writing very a lot! percentage we keep in touch more about your
  article on AOL? I need a specialist in this area to unravel
  my problem. May be that’s you! Having a look ahead to look you.

 44. bitly.com says:

  My brother recommended I might like this web site.
  He was once entirely right. This post truly made my day.
  You cann’t consider simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 45. Kristina says:

  We stumbled over here by a different web page
  and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking over your web page yet again.

 46. asmr my says:

  Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 47. tải tiến lên miền nam says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely helpful information specifically the closing part :
  ) I maintain such info a lot. I used to be seeking this certain information for a very lengthy time.

  Thank you and good luck.

 48. j.mp says:

  scoliosis
  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve got some ideas
  for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.
  scoliosis

 49. http://t.co/AXPmcbSQ2y says:

  scoliosis
  I’m not sure where you’re getting your information, but great
  topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this information for my
  mission. scoliosis

 50. it asmr says:

  You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I believe I’d by no means understand.
  It kind of feels too complex and very large for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hold of it!

 51. Santiago says:

  I know this web page provides quality dependent articles or reviews and additional information, is there any other website which presents
  such things in quality?

 52. free dating sites this says:

  An intriguing discussion is definitely worth comment.

  There’s no doubt that that you should publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such issues.
  To the next! Many thanks!!

 53. on dating sites says:

  great post, very informative. I’m wondering why
  the other specialists of this sector don’t understand this.
  You must proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 54. was dating sites says:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thank you!

 55. tinyurl.com says:

  My partner and I stumbled over here from a different web address and thought
  I should check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to checking out your web page again.

 56. M카지노 says:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get several e-mails with the
  same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Cheers!

 57. game mau binh says:

  Hi there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to
  make your own blog? Any help would be really appreciated!

 58. XÓC ĐĨA says:

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely smartly written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly comeback.

 59. 카지노사이트 says:

  Appreciating the persistence you put into your website and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same out of date rehashed information.
  Great read! I’ve saved your site and I’m including your
  RSS feeds to my Google account.

 60. 777 slots says:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m
  inspired! Extremely helpful information specifically the closing phase 🙂 I
  handle such info much. I used to be seeking this certain information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 61. 메리트카지노쿠폰 says:

  Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused ..

  Any suggestions? Bless you!

 62. 우리카지노 says:

  Someone necessarily assist to make critically posts I might state.
  This is the first time I frequented your website page and to
  this point? I surprised with the analysis you
  made to make this actual submit incredible. Magnificent
  task!

 63. baccarat how to play says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I will certainly comeback.

 64. online baccarat says:

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do think that you need to publish more about this topic,
  it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about these topics.
  To the next! All the best!!

 65. Puff Bar says:

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to
  drive the message home a little bit, but other than that, this is
  great blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 66. 온라인 바카라 says:

  I do trust all the concepts you have introduced on your post.

  They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too short
  for starters. May just you please extend them a bit from subsequent
  time? Thanks for the post.

 67. 모나코 카지노 says:

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed
  and she has 83 views. I know this is completely off topic
  but I had to share it with someone!

 68. 우리카지노 says:

  First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like to ask
  if you don’t mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your
  thoughts prior to writing. I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out there.

  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are usually wasted simply just trying to
  figure out how to begin. Any suggestions or
  hints? Many thanks!

 69. 카지노 톡 says:

  Great work! This is the type of information that should be shared around the
  net. Disgrace on Google for now not positioning this publish upper!
  Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

 70. 솔레어카지노 says:

  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…

  well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to
  say wonderful blog!

 71. 솔카지노 says:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  magnificent post. Also, I have shared your web site in my social
  networks!

 72. 온라인카지노 says:

  Greetings I am so excited I found your web site, I really found you by error,
  while I was looking on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many
  thanks for a tremendous post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to go
  through it all at the moment but I have book-marked it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great
  deal more, Please do keep up the awesome work.

 73. 우리카지노 계열 says:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?

  Thanks!

 74. casino roulette says:

  Heya are using WordPress for your blog platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 75. 엠카지노 쿠폰 says:

  I do not even know how I ended up right here, however I believed this post was good.
  I don’t recognize who you might be but certainly you are going to a famous blogger in case you aren’t already.
  Cheers!

 76. 우리카지노 says:

  I am really loving the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?

  A few of my blog audience have complained about my site not working
  correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any solutions to help fix this issue?

 77. 7Bit Casino says:

  Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back
  once again since i have bookmarked it. Money and freedom is the
  greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 78. Element Vape Coupon says:

  Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 79. 우리카지노 says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was curious what all is needed to get set up? I’m
  assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 80. ma sói says:

  I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post
  is written by him as nobody else know such detailed about my problem.
  You’re amazing! Thanks!

 81. Guillermo says:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 82. 카지노 says:

  My brother suggested I might like this blog.
  He was once totally right. This put up truly made my day.
  You can not consider simply how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 83. 1xbet says:

  Thank you, I’ve recently been searching for info about this
  topic for a while and yours is the greatest I have discovered till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the
  source?

 84. 1xBet says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks

 85. 골드 카지노 says:

  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is important and everything.
  Nevertheless just imagine if you added some great graphics or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos,
  this site could certainly be one of the most beneficial in its field.
  Awesome blog!

 86. Novo 2 says:

  Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to
  guide others.

 87. 더킹카지노 says:

  Good day! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through many of the posts I realized
  it’s new to me. Anyways, I’m certainly delighted I stumbled upon it and
  I’ll be book-marking it and checking back often!

 88. 더킹카지노 says:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and appearance.

  I must say you have done a very good job with this.
  Also, the blog loads very quick for me on Safari. Superb Blog!

 89. bắn cá game says:

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across
  a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail
  on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this during my hunt for something regarding this.

 90. 우리카지노 says:

  Good day very nice website!! Man .. Beautiful ..
  Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m happy to search out so many useful information here in the
  submit, we’d like work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 91. 에비앙카지노 says:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d
  most certainly donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for
  bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 92. 베스트카지노 says:

  Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you might be a great author. I will make sure to
  bookmark your blog and will often come back someday.
  I want to encourage one to continue your great posts,
  have a nice holiday weekend!

 93. 메리트카지노 says:

  I’ve been browsing on-line more than three hours today, but I by
  no means discovered any fascinating article like yours.
  It’s lovely value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the web shall be a lot more
  helpful than ever before.

 94. 퍼스트카지노 says:

  Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 95. 원엑스벳 says:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I
  wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 96. anime hands says:

  Howdy! This post could not be written much better! Looking through
  this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I will forward this information to him.
  Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

 97. 파라오카지노 says:

  Howdy I am so grateful I found your blog page,
  I really found you by error, while I was browsing on Digg for something else, Nonetheless
  I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 98. 퍼스트카지노 says:

  Good day I am so delighted I found your blog page, I really found
  you by accident, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for
  a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but
  I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 99. jdb slot deposit pulsa says:

  Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your website on my iphone during lunch
  break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog
  loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G
  .. Anyways, very good site!

  Feel free to visit my blog post – jdb slot deposit pulsa

 100. art synonym says:

  You really make it appear so easy together with your presentation however I find this matter to be actually
  something that I feel I would never understand.
  It seems too complex and very extensive for me. I’m
  looking forward on your subsequent submit, I will attempt to get the hang of it!

 101. 코인카지노 says:

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand
  out. Please let me know where you got your theme.
  Kudos

 102. 더킹카지노 says:

  Somebody necessarily help to make severely posts I would state.
  That is the very first time I frequented your web page and
  thus far? I amazed with the research you made to make this actual
  post amazing. Fantastic process!

 103. bookshelf decor says:

  I got this web site from my pal who informed me on the topic of
  this web page and at the moment this time I am visiting this web site and
  reading very informative articles or reviews at this time.

 104. 더킹카지노 says:

  It’s perfect time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve read this submit and if I could I want to suggest you
  few fascinating things or tips. Maybe you can write subsequent articles regarding this article.
  I desire to read more things approximately it!

 105. 파라오카지노 says:

  I feel that is among the most vital info for me.
  And i’m happy reading your article. However want to observation on some basic issues, The site
  style is perfect, the articles is in point of fact
  great : D. Just right process, cheers

 106. human resources pay says:

  Howdy would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely
  unique. P.S Apologies for being off-topic but I
  had to ask!

 107. benefits-of-search-engine-optimization-seo says:

  First off I want to say great blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you do not mind. I was interested to find out
  how you center yourself and clear your mind prior to writing.

  I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out.

  I do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Many thanks!

 108. 더킹카지노 says:

  Right here is the perfect web site for anyone who wants to understand this topic.
  You understand a whole lot its almost hard to argue with you
  (not that I really will need to…HaHa). You definitely
  put a new spin on a topic which has been written about for
  decades. Great stuff, just excellent!

 109. 솔레어카지노 says:

  I’m not sure why but this website is loading very slow for
  me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 110. 더나인카지노 says:

  With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.

  Do you know any solutions to help stop content from being ripped off?

  I’d certainly appreciate it.

 111. 빅카지노 says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and
  I find It really useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and help others like you helped me.

 112. 파라오카지노 says:

  Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting fed up of
  Wordpress because I’ve had issues with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform. I would
  be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 113. 코인카지노 says:

  Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!

 114. 카지노 게임 says:

  Hey There. I found your blog the use of msn. That is
  a really smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info.
  Thank you for the post. I will definitely return.

 115. jodys fishery says:

  Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 116. 카지노 says:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog
  posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
  you write again soon!

 117. 빅카지노 says:

  Hi there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 118. islands restaurant says:

  Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert
  on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 119. motorcycle shops says:

  I was curious if you ever thought of changing
  the layout of your blog? Its very well written;
  I love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or
  two images. Maybe you could space it out better?

 120. football betting says:

  Hello there! I could have sworn I’ve visited this web site before
  but after going through some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 121. learn mandarin says:

  Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you
  know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 122. 퍼스트카지노 says:

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast offered bright clear idea

 123. 제왕카지노 says:

  Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I
  had to share it with someone!

 124. 더나인카지노 says:

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create
  this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u
  got this from. thanks a lot

 125. 코인카지노 says:

  Hey there would you mind letting me know which webhost you’re
  utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this
  blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a
  good internet hosting provider at a fair price?
  Thank you, I appreciate it!

 126. 007카지노 says:

  Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after going
  through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m certainly delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 127. 퍼스트카지노 says:

  Hey there fantastic website! Does running a blog
  like this take a massive amount work? I have no expertise in computer programming but I had been hoping to
  start my own blog in the near future. Anyway, if you have any
  suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just needed to ask.
  Thank you!

 128. guitar cleaning tools says:

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
  I am hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own website now 😉

 129. lubricantes comestibles says:

  Hey very cool web site!! Man .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m glad to seek out numerous useful info right
  here within the publish, we want develop extra techniques in this regard, thanks for
  sharing. . . . . .

 130. カジノエックス says:

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the very same niche as
  yours and my users would definitely benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Cheers!

 131. 우리카지노 says:

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all site owners and bloggers made
  good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 132. Casitabi says:

  Wonderful beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend
  your website, how could i subscribe for a weblog site?
  The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar
  of this your broadcast provided brilliant transparent concept

 133. slot joker123 says:

  Hello I am so glad I found your website, I really found you by error, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome
  job.

  my web-site … slot joker123

 134. 패디 파워 says:

  First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself and
  clear your thoughts before writing. I have had a difficult time clearing
  my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to
  figure out how to begin. Any suggestions or tips?

  Cheers!

 135. Sheryl says:

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark
  your blog and check again here regularly. I’m quite
  sure I will learn a lot of new stuff right here! Best
  of luck for the next!

 136. drone mavic pro says:

  Greate article. Keep writing such kind of info on your page.

  Im really impressed by it.
  Hey there, You have performed a great job.

  I’ll definitely digg it and individually recommend to my friends.

  I’m confident they will be benefited from this web site.

 137. ビット カジノ ルーレット says:

  Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 138. ベラジョンカジノ 評判 says:

  Admiring the commitment you put into your blog and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same unwanted rehashed information. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 139. 더킹 바카라 says:

  I will right away grab your rss as I can’t in finding
  your email subscription hyperlink or e-newsletter service.

  Do you have any? Kindly allow me recognise so that I
  may just subscribe. Thanks.

 140. 모나코 카지노 says:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
  to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you
  say it. You make it enjoyable and you still care for
  to keep it smart. I can not wait to read far more from you.
  This is actually a tremendous web site.

 141. anya.my.id says:

  Heya i’m for the primary time here. I came across this
  board and I to find It truly useful & it helped me out much.
  I am hoping to offer something again and help others like you helped me.

 142. betway says:

  Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker
  then most. Can you suggest a good hosting provider at a
  fair price? Thanks, I appreciate it!

 143. かじたび says:

  I’m not sure why but this website is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a
  problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 144. youtube broadcast yourself says:

  Admiring the commitment you put into your website and detailed information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same old rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 145. 솔레어카지노 says:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent
  blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 146. titanium rings says:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Cheers!

 147. yg entertainment says:

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 148. カジノゲーム says:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam feedback?

  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 149. 더나인카지노 says:

  obviously like your web-site however you need to test the spelling on quite
  a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome
  to inform the truth then again I will surely come back again.

 150. prodigy math game says:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation;
  many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange methods with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 151. 솔레어카지노 says:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent
  blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

 152. 007카지노 says:

  magnificent issues altogether, you simply received a emblem new reader.
  What could you recommend in regards to your publish that
  you just made some days ago? Any certain?

 153. sâm lốc miền bắc says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be
  greatly appreciated. Thanks

 154. 카지노 펍 says:

  I blog often and I seriously thank you for your content.
  This great article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your
  website and keep checking for new details about once per
  week. I subscribed to your Feed as well.

 155. Titanium TV says:

  you are actually a just right webmaster. The site loading pace is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece.
  you have done a fantastic job in this subject!

 156. tinyurl.com says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful
  & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others
  like you aided me.

 157. j.mp says:

  I was pretty pleased to find this great site. I wanted to
  thank you for your time due to this fantastic read!!

  I definitely liked every part of it and i also have you book-marked to look at
  new stuff in your website.

 158. zovre lioptor says:

  I have been surfing on-line greater than three hours these days, but I never found any attention-grabbing article like yours. It’s pretty price sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet shall be much more helpful than ever before.

 159. tinyurl.com says:

  Have you ever considered writing an e-book or guest authoring
  on other blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my
  visitors would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me
  an e-mail.

 160. http://tinyurl.com/ydr9njx7 says:

  Right here is the right blog for anybody who wants to find out about this topic.

  You know a whole lot its almost tough to argue with you (not
  that I personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a
  topic which has been discussed for years. Wonderful stuff,
  just wonderful!

 161. here is how says:

  Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It truly helpful &
  it helped me out much. I hope to give one thing
  back and aid others such as you helped me.

 162. Titanium Glasses says:

  Thanks for every other informative web site. The place else could I am getting that kind of information written in such an ideal manner?

  I have a challenge that I am simply now working on, and I have been at the look out for such information.

 163. outdoor blinds says:

  It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this submit and if I may I desire to recommend you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles relating to this article.

  I wish to read even more issues about it!

 164. 엠 카지노 says:

  Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my
  good old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this page to him. Fairly certain he will have
  a good read. Thanks for sharing!

 165. on gamefly says:

  What i do not realize is in fact how you are no longer
  really much more neatly-preferred than you might be now.
  You are very intelligent. You know thus considerably in terms of this topic, produced me personally believe it
  from a lot of varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to
  do with Girl gaga! Your own stuffs great. All the time maintain it up!

 166. 솔레어카지노 says:

  Its like you read my thoughts! You appear to know a lot about this, like you wrote the guide in it or something.
  I feel that you just could do with a few p.c. to power the message home a little bit, however other than that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 167. fun88 link says:

  Hi outstanding website! Does running a blog such as this take a
  lot of work? I have absolutely no understanding of programming however I had been hoping to start my own blog
  soon. Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please
  share. I understand this is off subject but I just
  wanted to ask. Many thanks!

 168. 더킹카지노 says:

  After I originally commented I appear to have clicked on the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment
  is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is a means you can remove me from that service?
  Kudos!

 169. zendaya no makeup says:

  Hello there! This blog post couldn’t be written much better!

  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I’ll forward
  this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read.
  I appreciate you for sharing!

 170. formosa plastics says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really
  something that I think I would never understand. It seems too
  complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of
  it!

 171. 더나인카지노 says:

  It is perfect time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve learn this put up and if I could I desire to suggest you few fascinating things or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
  I desire to read more things approximately it!

 172. 빅카지노 says:

  Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future
  but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.

  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 173. sbobet link says:

  Nice blog here! Also your website a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link to your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 174. xo so truc tiep keno says:

  Please let me know if you’re looking for a article author for your site.
  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write
  some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Kudos!

 175. hunters education says:

  Have you ever thought about writing an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same
  information you discuss and would love to have you share some
  stories/information. I know my readers would appreciate your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me
  an e mail.

 176. nfl rankings 2020 says:

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little research
  on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your site.

 177. their ps4 games says:

  It’s perfect time to make a few plans for the long run and it
  is time to be happy. I have learn this submit and if
  I may just I desire to recommend you some interesting things
  or advice. Maybe you can write subsequent articles regarding this article.

  I desire to learn even more issues about it!

 178. when ps4 games says:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with useful information to
  work on. You’ve performed an impressive job and our whole community might
  be grateful to you.

 179. 더나인카지노 says:

  A motivating discussion is definitely worth comment. I think that you ought to publish more on this subject, it might not be a taboo subject but usually people don’t discuss these topics.

  To the next! Kind regards!!

 180. costco photo says:

  Link exchange is nothing else however it is simply placing the other
  person’s website link on your page at suitable place and other
  person will also do same in support of you.

 181. analog watch says:

  I’ve been surfing online greater than three hours these
  days, but I by no means found any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty price sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the
  internet will probably be much more helpful than ever before.

 182. ネットカジノ says:

  I just like the valuable info you supply to your articles.

  I will bookmark your weblog and test again here frequently.
  I am quite certain I will learn a lot of new stuff right
  here! Best of luck for the next!

 183. cheap dental insurance says:

  Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 184. bitly.com says:

  Hey there! Do you know if they make any plugins
  to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know of any please share.
  Many thanks!

 185. 더킹 카지노 says:

  Thank you for another magnificent post. Where else may anyone get that kind
  of information in such a perfect means of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the search for such information.

 186. Dannie says:

  I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A couple of my blog audience have complained about my blog not operating
  correctly in Explorer but looks great in Firefox.

  Do you have any ideas to help fix this issue?

 187. discount tire com says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some
  guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your
  own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks