Review sách:10 điều khác biệt nhất giữa người thắng và kẻ thua

Trong cuộc sống thắng hay thua là điều tất yếu của cuộc sống, điều quan trọng là thắng có kiêu, bại có nản? Khi thất bại bạn có chịu đứng lên hay để người ta dẫm đạp lên bạn. 

Ở một góc độ nào đó thì người chiến thắng và kẻ thất bại luôn có sự khác biệt về cách suy nghĩ và hành động dẫn đến kết quả có thể đi lệch quy đạo hay bay lơ lửng ở một nơi nào đó. Vậy sự khác biệt tương đối giữa người  mạnh và kẻ yếu, người chiến thắng và kẻ thất bại là gì?

10 điều khác biệt giữa người chiến thắng và kẻ thua cuộc.

1. Người thắng suy nghĩ tích cực còn người thua sống tiêu cực

Người chiến thắng học được cách tìm và thấy được những điều tốt đẹp trong cuộc sống, kẻ thua cuộc thường tìm những khía cạnh tiêu cực, điều đó hoàn toàn có thể xày ra nếu ở một khía cạnh nào đó.

Người chiến thắng luôn nhận thấy cơ hội trong những khó khăn và người thua cuộc thường thấy khó khăn trong những cơ hội.

Người chiến thắng luôn nhìn vấn đề một cách tổng quan và nhận thấy được giá trị cao đẹp của nó, trong khi kẻ thua cuộc thường chỉ giữ lấy góc nhìn bản thân cam chịu với số phận, xem như số phận đã an bài và không thèm cố gắng.

2. Người thắng suy nghĩ tập trung – người thua suy nghĩ tản mát

Người chiến thắng luôn học cách tập trung vào mục tiêu bản thân, tâm lý vững vàng, khơi nguồn sáng tạo. Kẻ thua thì ngược lại họ luôn phân tâm không xác định rõ nên tập trung vào những gì để chạm đến mục tiêu.

Người chiến thắng đơn giản hoá cuộc sống bằng cách chia nhỏ những mục tiêu nhỏ để hoàn thành mục tiêu lớn, tập trung hoàn thành chiến lược, sự tập trung quyết định hành động và tạo ra kết quả. Kẻ thua cuộc thì sao? Luôn phức tạp hoá mọi vấn đề, suy nghĩ về mọi thứ, tiếc nuối quá khứ, sợ hãi tương lai.

3. Người chiến thắng nghĩ lớn – Kẻ thua cuộc nông cạn

Người thắng có thói quen nghĩ lớn, nghĩ lớn chính là trái ngọt của niềm tin, giúp họ theo đuổi những ước mơ sâu của mình và tạo ra sự hứng khởi và niềm vui. Kẻ thua luôn có những suy nghĩ nông cạn vì những nỗi sợ hãi và căng thẳng.

Người chiến thắng tự hỏi “Tôi có thể làm như thế nào?”. Kẻ thua cuộc tôi tự hỏi:”Tôi có thể làm không?” vì nỗi sợ hãi có thể làm họ phải rút lui.

Người chiến thắng luôn kiểm soát được suy nghĩ của bản thân, họ học cách đặt ra những câu hỏi lớn hơn. Kẻ thua tiếp tục suy nghĩ nông cạn vì họ giữ nguyên những suy nghĩ lỗi thời một cách cứng nhắc.

4. Người thắng xây dựng tình bạn – Kẻ thua phá hoại tình bạn

Bạn bè quý hơn tiền bạc, người chiến thắng luôn biết cách xây dựng tình bạn, mối quan hệ kết giao, họ luôn tôn trọng những quan điểm của bạn mình, biết rõ sự chân thành, khiêm tốn và sự vị tha của tình bạn. Kẻ thua thường cho rằng họ là duy nhất, họ không sẵn lòng đón nhận bất cứ thứ tình cảm nào từ những người bạn, sự kiêu ngạo sẽ làm huỷ hoại mọi mối quan hệ.

Người chiến thắng hiểu rằng tình bạn chính là sự phụ thuộc lẫn nhau, là nơi phép mầu xuất hiện, cho phép điều tuyệt vời diễn ra. Họ quan tâm và hòa nhập với những người bạn của mình. Còn kẻ thua  sẽ không biết đến sự phụ thuộc kỳ diệu này, họ chỉ muốn những thứ tốt nhất cho bản thân mình, họ luôn tranh cãi về những vấn đề nhỏ nhặt nên họ thường cô độc và chỉ sống riêng cho mình.

5. Kẻ thắng ưa hành trình – Người thua thích đến đích

Người chiến thắng luôn biết tận hưởng niềm hạnh khi trên con đường đến đích. Họ vui sống cho hiện tại và tiếp tục tiến bước, chính nhờ những niềm vui đó họ vượt qua sự thối chí, nản lòng.

Người thua không có năng lượng góp nhặt từ những niềm vui tuôn chảy trên suốt hành trình dài của mình. Họ cứ chăm vào đích đến của tương lai, nên niềm tin hiện tại của họ yếu ớt, đó là thủ phạm của sự dễ dàng nản lòng và bỏ cuộc.

6. Người thắng nghe nhiều hơn nói – Kẻ thua nói nhiều hơn nghe

Kỹ năng giao tiếp tuyệt vời là biết lắng nghe, lắng nghe để phản hồi, để hiểu hơn, học được nhiều hơn, giao tiếp tốt hơn và câu chuyện sẽ đạt kết quả sâu sắc hơn.
Người chiến thắng học cách lắng nghe và rèn luyện thành thạo kỹ năng này. Kẻ thua thì nói không ngừng, không thèm để ý đến người khác, cố ý ngắt lời người khác.
Người chiến thắng nói ít, lắng nghe nhiều, những kinh nghiệp mới sẽ nảy sinh từ đó, bạn sẽ nghe được cảm xúc của con tim mình và sẽ tăng thêm sự bình yên, giảm bớt căng thẳng. Kẻ thua luôn phản xét.

7. Khi người thắng bước vào, căn phòng rực sáng – Khi kẻ thua bước ra, căn phòng bớt u tối

Người chiến thắng mang đến sinh lực cho mọi người, vì họ trân trọng cuộc sống. Họ nói về những điều tốt đã diễn ra, đang và sẽ diễn ra, họ tô đẹp cuộc sống nên khi họ bước vào căn phòng rực sáng.
Kẻ thua như những con ma cà rồng hút hết sinh lực của mọi người xung quanh, họ luôn than thở, phàn nàn, phán xét. Khi kẻ thua bước ra khỏi căn phòng, căn phòng được sáng lên vì họ đã mang đi những lời ca cẩm.

Để làm bạn với những người chiến thắng, bạn phải triệt tiêu những lời than thở ra khỏi cuộc đời mình. Khi trở thành người có khả năng thắp sáng căn phòng, thì lúc đó bạn đã trở thành người lãnh đạo thực thụ, tức không lãnh đạo bằng vũ lực và bằng quyền lực và sự thuyết phục.

8. Người thắng tìm đường đi, kẻ thua tìm lời bao biện

Người chiến thắng khi đối mặt với khó khăn, họ vẫn có sự tự tin cần thiết để kiên trì học hỏi thêm những điều mới mẻ. Kẻ thua khi đối mặt với khó khăn, họ tìm cho mình những lời bao biện: luôn biện minh cho những thất bại của mình.
Người chiến thắng không đánh giá hành động mà chỉ tập trung vào kết quả. Từ kết quả họ sẽ tìm ra giải pháp để đạt được mục tiêu đó. Kẻ thua chỉ nhìn vào hành động của mình, nếu chiến lược sai, họ tìm lời bao biện, không có tầm nhìn, và tầm nhìn của họ bị lấp đầy bởi tầm nhìn của người khác.

9. Người thắng có những gì họ muốn, kẻ thua muốn những gì họ không có

Người thắng thường hiểu rằng, mọi thứ đều có cái giá của nó. Kẻ thua thì muốn thứ gì đó miễn phí.

Người chiến thắng nhìn vào những người hơn mình và tin rằng: “Nếu người khác có thể làm điều đó thì tôi cũng có thể”. Kẻ thua thì có cảm giác người khác luôn có nhiều hơn và họ được quyền hưởng một ít trong đó.
Người chiến thắng hiểu rằng, mình có thể học được những thứ gì cần thiết để đạt tới những gì mình khao khát. Họ không lo lắng về những gì người khác nghĩ về mình; chấp nhận sự chỉ trích như một phần của cuộc sống. Kẻ thua luôn suy nghĩ tiêu cực về bản thân, họ cho rằng mình có quyền chỉ trích những người có thứ mình không có. Họ luôn bận tâm về cái tôi và suy nghĩ của người khác về mình.

10. Người thắng nhận trách nhiệm, kẻ thua đóng vai nạn nhân

Người chiến thắng là người có trách nhiệm, nghĩa là bạn làm mọi việc tốt nhất có thể và tin vào kết quả tốt sẽ đến. Người thua lúc nào cũng ở trạng thái “chuyện gì đến sẽ đến”, thiếu ý thức kiểm soát, có cảm giác lo lắng, sợ hãi.
Người chiến thắng tin tưởng vào ý tưởng của người khác, họ cần những người đồng hành và làm việc theo tinh thần đồng đội. Kẻ thua thì ngược lại, luôn để nỗi sợ hãi biến thành sự nghi ngờ và chia rẽ.
Vậy, hãy chiến thắng từ trong suy nghĩ của bạn, lựa chọn những suy nghĩ tích cực, đưa ra những quyết định tỉnh táo, chịu trách nhiệm về những quyết định đó. Đừng để người khác kiểm soát suy nghĩ của bạn thay bạn. Chỉ có thành công trong việc kiểm soát suy nghĩ của bản thân, bạn mới có thể thay đổi kết quả.

 Review sách: Thôi miên bằng ngôn từ – Hypnotic Writing- Joe Vitale

Riew sách: Vừa lười vừa bận vẫn giỏi tiếng anh có thực sự xuất sắc?

Không phải tự nhiên mà có những kẻ thất bại, có những người thành công, người thành công không bao giờ chịu chi phối của số mệnh, họ luôn biết rằng họ cần phải cố gắng từng ngày để chinh phục mục tiêu mới. Và có thể khi bạn nghỉ ngơi thì biết đâu họ đang miệt mài làm việc, khi bạn ngủ họ còn đang thức, khi bạn thảnh thơi họ đang suy nghĩ… Tất cả là sự nỗ lực để đạt được thành công.

Tạm kết, chúc các bạn thành công!

98 thoughts on “Review sách:10 điều khác biệt nhất giữa người thắng và kẻ thua

 1. Fitness keto diet says:

  Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed
  reading it, you happen to be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage yourself to continue your great posts, have
  a nice morning!

  Here is my homepage Fitness keto diet

 2. Desrochers says:

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for
  about a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

  my web page … Desrochers

 3. https://ketoslimcuts.net/ says:

  I would like to take the ability of thanking
  you for your professional assistance I have usually enjoyed
  viewing your site. I will be looking forward
  to the particular commencement of my university research and the
  whole preparation would never have been complete without surfing your
  blog. If I might be of any assistance to others, I’d be thankful to
  help as a result of what I have learned
  from here.

  Feel free to surf to my web-site :: https://ketoslimcuts.net/

 4. meetvio evolution review says:

  568565 693546yourselfm as burning with excitement along accumulative concentrating. alter ego was rather apocalyptic by the mated ethical self went up to. Its punk up to closed ego dispirited. All respecting those topics are movables her need to discover no end touching unpronounced. Thanks so much! 940399

 5. cheap fabric sex doll says:

  717659 158404Quite man or woman speeches require to seat giving observe into couples. Brand new sound system just before unnecessary people should always be mindful of generally senior common rule from public speaking, which is to be the mini. greatest man speaches 888232

 6. Eldon says:

  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Many thanks!

 7. asmr https://0mniartist.tumblr.com says:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this
  site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads super fast for me on Safari.
  Outstanding Blog! 0mniartist asmr

 8. 0mniartist says:

  It’s actually a nice and useful piece of info.
  I am satisfied that you shared this useful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
  asmr 0mniartist

 9. there gamefly says:

  Thanks for another wonderful article. The place else may just anyone get that type of info in such an ideal method of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for
  such information.

 10. asmr are says:

  After exploring a few of the blog articles on your web site, I honestly appreciate your technique of blogging.

  I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the
  near future. Please check out my website too and let me know what you think.

 11. this asmr says:

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful
  blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 12. gamefly what says:

  I am curious to find out what blog platform you have been using?
  I’m experiencing some small security problems with my latest blog and I would like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

 13. this asmr says:

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a marvellous job!

 14. j.mp says:

  No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she wants to be available that in detail, so that thing is
  maintained over here.

 15. and asmr says:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be
  really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try
  to get the hang of it!

 16. Diego says:

  Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you
  are a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back from now on. I want to encourage yourself to continue your
  great work, have a nice afternoon!

 17. of asmr says:

  I do not know if it’s just me or if everybody else encountering problems with
  your website. It seems like some of the text on your posts are running
  off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know
  if this is happening to them as well? This may be a problem with my
  web browser because I’ve had this happen before. Cheers

 18. http://bit.ly/2SUVisA says:

  scoliosis
  Great website you have here but I was wanting to know if you knew
  of any discussion boards that cover the same topics talked about in this
  article? I’d really love to be a part of group where I can get feed-back
  from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Appreciate it! scoliosis

 19. http://bit.ly/3eVCPos says:

  scoliosis
  Hi there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about
  this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read.

  Thanks for sharing! scoliosis

 20. https://785days.tumblr.com/ says:

  dating sites
  Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this website? I’m getting tired
  of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform. https://785days.tumblr.com/ dating sites

 21. https://6869milesoflove.tumblr.com/ says:

  free dating sites
  Greetings! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird
  when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template
  or plugin that might be able to fix this issue. If you have any
  recommendations, please share. Appreciate it! dating sites

 22. dating sites the says:

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am having troubles with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to subscribe to it.
  Is there anyone else having the same RSS problems?

  Anyone who knows the answer will you kindly
  respond? Thanks!!

 23. dating sites that says:

  Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 24. a surgery scoliosis says:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 25. dating sites in says:

  Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look
  at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 26. http://tinyurl.com/ says:

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend
  your web site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a little
  bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 27. tinyurl.com says:

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really good articles and I think I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Kudos!

 28. Iris says:

  Just wish to say your article is as astonishing.
  The clearness to your post is just spectacular
  and that i can think you’re knowledgeable in this subject.

  Fine along with your permission let me to take hold of your feed to
  stay up to date with imminent post. Thanks a million and
  please keep up the rewarding work.

 29. Cool Air Portable AC says:

  I’m writing to make you know of the helpful encounter my friend’s child found reading your site.
  She discovered a lot of pieces, most notably how it is like to
  have a very effective teaching mood to make the
  mediocre ones with ease master selected tortuous things.
  You really surpassed our expected results. I appreciate you for imparting these great,
  trusted, explanatory and even fun thoughts on your topic to
  Kate.

  Also visit my homepage: Cool Air Portable AC

 30. Lora says:

  Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds
  me of my good old room mate! He always kept talking about this.

  I will forward this write-up to him. Fairly certain he will
  have a good read. Thanks for sharing!

  My homepage: Lora

 31. Iola says:

  Thank you for any other informative site. The place else may
  just I get that type of info written in such an ideal manner?
  I have a mission that I’m just now running on, and I’ve been on the
  glance out for such info.

 32. Primiene Review says:

  Hey there! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.

  Does operating a well-established website such as yours take a large amount of work?

  I am brand new to writing a blog however I do write in my diary
  daily. I’d like to start a blog so I will
  be able to share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for new
  aspiring bloggers. Thankyou!

  Also visit my webpage – Primiene Review

 33. Aizen Power Review says:

  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam remarks?

  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support
  is very much appreciated.

  Also visit my web-site … Aizen Power Review

 34. http://j.mp/ says:

  My brother recommended I might like this web site.
  He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how
  much time I had spent for this information! Thanks!

 35. ps4 games in says:

  I am now not certain where you’re getting your info, but
  good topic. I needs to spend a while finding out more or figuring out more.

  Thanks for wonderful info I used to be in search of this info for my mission.

 36. was ps4 games says:

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to
  say that I’ve truly loved surfing around your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing in your feed and I’m hoping you write once more soon!

 37. asmr that says:

  I have been browsing on-line more than 3 hours these days, yet I never discovered any
  interesting article like yours. It is lovely value enough
  for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content as you
  probably did, the internet will probably be a lot more useful than ever before.

 38. scoliosis surgery why says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your
  blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit
  more often. Did you hire out a developer to create your theme?

  Great work!

 39. your asmr says:

  Hey There. I found your weblog the use of msn.
  That is an extremely smartly written article.
  I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info.

  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 40. this scoliosis surgery says:

  It is perfect time to make a few plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this publish and if I may just I want to counsel you few fascinating things or suggestions.
  Maybe you could write next articles relating to this article.
  I wish to read more things approximately it!

 41. Jason Domeier says:

  I intended to compose you one very small observation to say thanks a lot the moment again relating to the splendid things you have provided in this case. This has been so tremendously open-handed with you to give publicly all a lot of people might have made available for an ebook to earn some cash for themselves, most importantly since you could possibly have tried it in the event you desired. The guidelines also worked to provide a fantastic way to be sure that other people online have the identical dream just as my personal own to grasp somewhat more in regard to this problem. I’m certain there are several more enjoyable instances ahead for individuals who take a look at your site.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *